1) Gofry
SKŁADNIKI:
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1/3 kostki masła lub margaryny
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 1/2 dag drożdży
- szczypta soli
Do przesianej mąki dodać jajka, roztopione masło lub margarynę, cukier, cukier wanilinowy i sól. W ciepłym mleku rozpuszciż drożdże, dodać do mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlać 1 porcję ciasta. Zamknąć górną pokrywę. Piec około 5-7 minut.
2) Panacake
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej przesianej
- 2 jajka
- 1,5 szklanki cukru
-75 g roztopionego masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżki cukru
- szczypta soli
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Jajka roztrzepać połączyć z mlekiem i masłem. Do mokrych składników wsypać mąkę wymieszaną z resztą składników. Wymieszać ruzgą kuchenną do połączenia składników. Placki smażyć na suchej patelni z obu stron na lekko złoty kolor.