Słodkości Pauliny

1) Gofry

SKŁADNIKI:

- 3 jajka

- 2 szklanki mąki

- 1/3 kostki masła lub margaryny

- 1 szklanka mleka

- 4 łyżki cukru

- 1 cukier wanilinowy

- 1 1/2 dag drożdży

- szczypta soli

 

Do przesianej mąki dodać jajka, roztopione masło lub margarynę, cukier, cukier wanilinowy i sól. W ciepłym mleku rozpuszciż drożdże, dodać do mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlać 1 porcję ciasta. Zamknąć górną pokrywę. Piec około 5-7 minut. 

2) Panacake

SKŁADNIKI:

- 2 szklanki mąki pszennej przesianej

- 2 jajka

- 1,5 szklanki cukru

-75 g roztopionego masła

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 czubate łyżki cukru

- szczypta soli

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Jajka roztrzepać połączyć z mlekiem i masłem. Do mokrych składników wsypać mąkę wymieszaną z resztą składników. Wymieszać ruzgą kuchenną do połączenia składników. Placki smażyć na suchej patelni z obu stron na lekko złoty kolor. 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl