Słodkości Pauliny

1) Ciemny placek z jabłkami

SKŁADNIKI:

- 1,5 szklanki cukru

- 2 szklanki mąki

- 1 łyżeczka sody

- szczypta proszku do pieczenia

- 2 łyżki kakao

- szczypta cynamonu

- pół szklanki oleju

- 5 jaj

- 6  jabłek pokrojonych w kostkę

 

Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać olej i dalej ucierać. Dodawać po koleji wszystkie składniki, a na końcu jabłka. Wyłożyć na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150*C przez 40 minut. Smacznego:)

2) Szarlotka

SKŁADNIKI:

- 4 szklanki mąki

- 3 żółtka

- 3/4 kostki margaryny

- 1 szklanka cukru

- 3 łyżki kwaśnej śmietany

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 cukier wanikinowy

- 10 jabłek

 

Mąkę z margaryną posiekać nożem. Żółtka, cukier, cukier wanilinowy roztrzepać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na około 1/2 godziny. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tartce. Połowę ciasta wyłożyć cienko do foremki i poukładać jabłka. Przykryć drugim ciastem i ponakówać widelcem. Piec w temp. 200-220*C przez 20-30 minut.

3) Piernik

SKŁADNIKI:

- 3 jajka

- 1 1/2 szklanki cukru

- 3 szklanki mąki

- 20 dag płynnego miodu

- 1 szklanka kwaśnej śmietany

- 2 łyżki zimnej wody

- 20 dag margaryny

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- przyprawa do piernika

- 1 łyżka kakao

 

Margarynę ucierać z cukrem, dodając żółtka, miód, wodę, śmietanę, mąkę zmieszaną z sodą, kakao, przyprawę do piernika. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Piec w temp. 150-160*C prze 40-60 minut.

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl