1) Ciemny placek z jabłkami
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- szczypta proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- szczypta cynamonu
- pół szklanki oleju
- 5 jaj
- 6 jabłek pokrojonych w kostkę
Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać olej i dalej ucierać. Dodawać po koleji wszystkie składniki, a na końcu jabłka. Wyłożyć na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150*C przez 40 minut. Smacznego:)
2) Szarlotka
SKŁADNIKI:
- 4 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 3/4 kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanikinowy
- 10 jabłek
Mąkę z margaryną posiekać nożem. Żółtka, cukier, cukier wanilinowy roztrzepać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na około 1/2 godziny. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tartce. Połowę ciasta wyłożyć cienko do foremki i poukładać jabłka. Przykryć drugim ciastem i ponakówać widelcem. Piec w temp. 200-220*C przez 20-30 minut.
3) Piernik
SKŁADNIKI:
- 3 jajka
- 1 1/2 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 20 dag płynnego miodu
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki zimnej wody
- 20 dag margaryny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- przyprawa do piernika
- 1 łyżka kakao
Margarynę ucierać z cukrem, dodając żółtka, miód, wodę, śmietanę, mąkę zmieszaną z sodą, kakao, przyprawę do piernika. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Piec w temp. 150-160*C prze 40-60 minut.