1) Faworki
SKŁADNIKI:
- 6 żółtek
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka roztopionego masła
- pół kieliszka spirytusu
- mąki (tyle ile zabierze ciasto) około 60-70 dkg
Wszystko zarobić aby ciasto było miękkie. Rozwałkować na średnio grubo. Kroić kwadraty, w środku przeciąć, 1 koniec przełożyć przez otwór. Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Wyłożyć, posypać cukrem pudrem.
2) Wafle czekoladowe
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie suchych wafli
- 25 dkg masła
10 dkg cukru pudru
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka kakao
- 2 żółtka
- 3 łyżki mleka
Żółtka z cukrem pudrem utrzeć na parze, ostudzić. Czekoladę połączyć i stopić. Masło utrzeć z czekoladą, dodać masę żółtkową, mleko i kakao. Dokłądnie wymieszać. Wafle przeżołyć masą, dokładnie skleić. Obciążyć z wieszchu. Gdy zastygną, pokroić.
3) Amoniaczki
SKŁADNIKI:
- 1 kg mąki przennej
- 4 jajka
- 4 żółtka
- 20 dag masła
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 cukier wanilinowy
- 2 dag amoniaku
Wyrobić na stolnicy wszystkie składniki. Rozwałkować na 1/2 cm, wycinać ciasteczka, moczyć w roztrzepanym jajku, posypać cukrem kryształem. Piec na złoty kolor w temp. 150-200*C.