Słodkości Pauliny

1) Faworki

SKŁADNIKI:

- 6 żółtek

- 2 łyżki cukru

- 1 szklanka kwaśnej śmietany

- pół łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżka roztopionego masła

- pół kieliszka spirytusu

- mąki (tyle ile zabierze ciasto) około 60-70 dkg

 

Wszystko zarobić aby ciasto było miękkie. Rozwałkować na średnio grubo. Kroić kwadraty, w środku przeciąć, 1 koniec przełożyć przez otwór. Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Wyłożyć, posypać cukrem pudrem. 

2) Wafle czekoladowe

SKŁADNIKI:

- 1 opakowanie suchych wafli

- 25 dkg masła

10 dkg cukru pudru

- 1 tabliczka czekolady mlecznej

- 1 łyżeczka kakao

- 2 żółtka

- 3 łyżki mleka

 

Żółtka z cukrem pudrem utrzeć na parze, ostudzić. Czekoladę połączyć i stopić. Masło utrzeć z czekoladą, dodać masę żółtkową, mleko i kakao. Dokłądnie wymieszać. Wafle przeżołyć masą, dokładnie skleić. Obciążyć z wieszchu. Gdy zastygną, pokroić.

3) Amoniaczki

SKŁADNIKI:

- 1 kg mąki przennej

- 4 jajka

- 4 żółtka

- 20 dag masła

- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

- 1 cukier wanilinowy

- 2 dag amoniaku

 

Wyrobić na stolnicy wszystkie składniki. Rozwałkować na 1/2  cm, wycinać ciasteczka, moczyć w roztrzepanym jajku, posypać cukrem kryształem. Piec na złoty kolor w temp. 150-200*C.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl